De oorzaak en oplossing voor kalkaanslag

We herkennen allemaal de frustratie die keer op keer opduikt bij het schoonmaken van de badkamer: kalkaanslag. Net wanneer je alles hebt schoongemaakt, verschijnt er meteen een witte laag op je kraan, douchekop en douchecabine. Je wilt deze hardnekkige kalk verwijderen, toch? Het is tijd om dit probleem voor eens en voor altijd aan te pakken!

Hoe ontstaat Kalkaanslag?

We snappen dat je je afvraagt hoe kalkaanslag eigenlijk ontstaat. Het komt door de aanwezigheid van calcium- en magnesiumionen die zich hechten aan oppervlakken zoals kranen en badkamer wanden. Calcium is een mineraal dat hardheid geeft aan water en een belangrijke rol speelt bij het vormen van kalkaanslag. Wanneer water wordt verwarmd of gekookt, vindt er een chemische reactie plaats waarbij koolstofdioxide vrijkomt. Je ziet dan vaak grote bubbels in het water. Deze reactie draagt bij aan de vorming van kalkaanslag.

Kalk verwijderen met schoonmaakazijn

Naast zelfgemaakte kalkreiniger zijn er ook andere manieren om je badkamer grondig schoon te maken zonder het gebruik van gewone schoonmaakmiddelen. Kalk op de douchekop kun je bijvoorbeeld verwijderen met schoonmaakazijn. Maak een mengsel van 2/3 schoonmaakazijn en 1/3 water, leg de douchekop hier een nachtje in en de kalk zal verdwijnen. Als je direct wilt ontvetten, voeg dan een beetje afwasmiddel toe aan dit mengsel en gebruik het in de hele douchecabine. Zorg ervoor dat die mooie matte zwarte kranen brandschoon blijven!

Zelf kalkreiniger maken

Je kunt kalkaanslag weghalen met kalkreiniger uit de winkel, maar er zijn ook andere opties. Wat denk je ervan om zelf kalkreiniger te maken? Het bespaart geld en is goed voor ons milieu. Wil je zelf kalkreiniger maken? Haal dan twee eetlepels citroenzuur, een beetje citroensap en 200 ml warm water in huis. Dat is alles! Vul een lege fles met deze ingrediënten en je schoonmaakmiddel is klaar. Zeg maar dag tegen hardnekkige kalk. Gebruik het zoals gewone kalkreiniger: spuit het op, laat het even intrekken en veeg het af met een natte doek. Kalk weghalen wordt super makkelijk met dit zelfgemaakte middeltje.