HARDHOUTEN VLOER INSTALLEREN

Oh. Mijn. Hemeltje. JONGENS. Is het mogelijk om helemaal verliefd te worden op je hardhouten vloer?! Omdat dat op dit moment gebeurt. Onze nieuwe hardhouten vloeren zien er ZO GOED uit!!! Als u zich herinnert, hadden we drie verschillende soorten vloeren op de begane grond van ons huis: gedateerd honing eiken hardhout, bouwer-beige tapijt, en donker laminaat (mijn minst favoriete ding in de wereld) dat werd geïnstalleerd over keramische tegels (oke, dat is technisch gezien vier verschillende soorten vloeren). Ik weet niet zeker waarom er om te beginnen zoveel verschillende vloerkeuzes waren, maar ik ben een grote fan van een samenhangende, naadloze uitstraling door het hele huis. Het vervangen van de niet bij elkaar passende vloeren was een van de dingen die we wilden doen zodra we in dit huis trokken. Ik ben erg blij met de samenwerking met The Home Depot voor dit project met hardhouten vloeren!

Click lock samengestelde hardhouten vloer

Onze interieurarchtitect antwerpen  heeft een heleboel verschillende vloeropties onderzocht, van vinyl planken tot tegels. In deze post vertel ik meer over waarom ik heb gekozen voor een samengestelde hardhouten vloer. Terwijl alle houten vloeren uitzetten en krimpen als gevolg van veranderingen in temperatuur en vochtigheid, is speciaal vervaardigd hardhout stabieler dan massief houten vloeren vanwege de manier waarop het is gemaakt. Engineered hardhout is opgebouwd uit lagen echt hardhout en multiplex van hoge kwaliteit, waarbij elke laag in tegengestelde richting is geplaatst. Dit zorgt voor een stabieler product, zodat het hout minder snel zal kromtrekken en buigen in vochtige of natte omstandigheden. Dit is vooral belangrijk in kamers waar vocht een probleem kan zijn, zoals een keuken, badkamer, of wasruimte.

Frans eiken hardhouten vloer

Hoewel dat allemaal goed en wel is, laten we eerlijk zijn. De belangrijkste reden waarom ik voor deze vloer heb gekozen is omdat hij er geweldig uitziet. Toen we in Texas woonden, huurden we een huis met donkere houten vloeren en elk stofdeeltje en hondenhaar was te zien, het was bijna onmogelijk schoon te houden. Ik heb gezworen nooit meer donkere vloeren te hebben, dus toen ik deze brede plank Frans eiken hardhouten vloeren van Malibu Wide Plank zag, was ik verkocht. Het is absoluut prachtig!!! Ik hou van de lichte (maar niet te lichte) houttint, de brede planken van 6 1/2 inch, de diepte van de gerookte, met draad geschraapte eiken nerf, en de matte afwerking.

Bovendien kan deze vloer zwevend worden gelegd (niet gespijkerd of gelijmd) of worden vastgelijmd. Wij hebben gekozen voor een zwevende vloer om het leggen te vergemakkelijken (en omdat ik een beetje een verplichtingen-fobo ben). Hij kan op, boven of onder de grond worden gelegd en er is geen acclimatisering nodig. Ik vind het geweldig dat het in verschillende lengtes verkrijgbaar is, waarbij 70% van de planken 48 inch lang zijn.

Hoe click lock samengestelde hardhouten vloeren te installeren. Maar wacht… Het wordt nog beter zegt onze interieurarchtitect.

Deze vloer heeft een click lock constructie, dus het installeren is een fluitje van een cent. Elk deel past in elkaar als een puzzel; u hoeft niet te worstelen met de vloerdelen om ze plat te leggen en op hun plaats te krijgen. Zodra u de veer in de groef legt, moet het klikken, vergrendelen en passen als een handschoen.

“Als een handschoen!” Dat is wat mijn man zei nadat elke plank was gelegd, Ace Ventura stijl. Oh, had ik al gezegd dat we meer dan 1600 vierkante meter te bedekken hadden?

Ja. Dat werd helemaal niet oud.

Closeup van click lock installatie voor hardhouten vloeren
Het meest uitdagende deel van dit project was het feit dat we hardhouten vloeren in zo’n grote ruimte moesten leggen. Omdat de eetkamer uitkomt op de hal, die weer uitkomt op mijn kantoor, dat weer uitkomt op de woonkamer, moesten we er zeker van zijn dat de vloerdelen recht zouden lopen van kamer naar kamer. En we wilden geen overgangsplanken gebruiken als het mogelijk was; we wilden overal een mooie, naadloze vloer.

Dit is de eerste keer dat we een hardhouten vloer hebben gelegd, dus ik heb mijn goede vriend en custom home bouwer, Josh Brantingham, gevraagd om ons te helpen. Josh heeft verschillende huizen gebouwd en gerenoveerd en hij was een grote hulp! Het eerste wat we deden was de langste buitenmuur vinden om mee te beginnen. Een buitenmuur is waarschijnlijk rechter dan binnenmuren, dus daar wilden we naar verwijzen. We hebben gemeten en een krijtlijn getrokken van de ene kant van het huis naar de andere. Zolang de vloerdelen parallel blijven aan deze krijtlijn, weten we dat de vloeren recht zullen zijn.

Hoe leg ik een parketvloer?

Zodra we onze krijtlijn hadden, rolden we de onderlaag uit over de multiplex ondervloer. We kozen voor deze 2mm ondervloer omdat het kosteneffectief was, maar toch een goede vochtbarrière en wat geluidsdemping bood. Het was een verbetering ten opzichte van het teerpapier dat de aannemers onder de oorspronkelijke vloeren hadden geniet.

Ondervloer voor zwevende parketvloeren
We legden de eerste paar rijen van links naar rechts, van boven naar beneden, waarbij we controleerden of we parallel aan de krijtlijn bleven. Hoe meer rijen u legt, hoe steviger de vloer wordt. U wilt ook een kleine ruimte tussen de vloerplanken en de muur laten, om eventuele beweging van het hout mogelijk te maken. De plinten zullen deze ruimte overbruggen. Deze installatiekit voor vloeren wordt geleverd met een trekijzer, een stootblok en afstandhouders. De afstandhouders houden de planken op dezelfde afstand van de muur, terwijl het trekijzer en het stootblok nuttig zijn om de verbindingen stevig op hun plaats te tikken.

Afstandhouders gebruiken bij het plaatsen van hardhouten vloeren
Ook het vermelden waard… wanneer u een parketvloer in een enkele kamer wilt plaatsen, meet u de kamer op en bepaalt u de breedte van de eerste en laatste rij planken. Uiteindelijk wil je dat de eerste en de laatste rij ongeveer even breed zijn – je wilt niet beginnen met een brede plank en dan eindigen met een super magere plank. Maar omdat we deze vloer over de hele eerste verdieping van ons huis leggen, was deze stap niet nodig. Deze vloeren komen in onze foyer, eetkamer, kantoor aan huis, woonkamer, keuken, waskamer, poederdouche en hal, dus er zullen heel veel verschillende muren en deuropeningen zijn waar de vloerdelen in komen te liggen. Het zou bijna onmogelijk zijn om elke begin- en eindplank in de breedte gelijk te maken.

Hoe click lock hardhouten vloeren te installeren
We hebben de planken in een willekeurig patroon gelegd, de naden verspringend. Er moet een minimum van 6 inches zijn tussen de naad van de ene plank en de naad van de plank eronder. Met andere woorden, leg uw naden niet op één lijn – zorg ervoor dat er ten minste 15 cm overhang is.