Een eetkamer inrichten: deze items mogen niet ontbreken

Wil je een lege ruimte veranderen in een mooie eetkamer, maar weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen? Dan komt dit artikel goed van pas! Wij vertellen je welke basis items echt niet mogen ontbreken. Van de praktische meubels tot de sfeervolle decoratie. 

Geschikte eettafel

Een eettafel is het middelpunt van de eetkamer. Het is daarom belangrijk dat het aan al jouw wensen voldoet. De tafel moet niet te klein zijn, maar ook zeker niet te groot. Hierbij moet je vooral rekening houden met de grootte van de ruimte. Er moet genoeg bewegingsruimte overblijven om rond de tafel te lopen. Bovendien is de look van de eettafel bepalend voor de sfeer van de hele ruimte. Een robuuste houten tafel met metalen poten is op dit moment erg populair. Het zorgt voor een stoere en industriële uitstraling. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een speelse ronde tafel of een ovale variant met klassieke details. 

Comfortabele eetkamerstoelen

Vervolgens moet je op zoek gaan naar de perfecte eetkamerstoelen. Ze moeten goed bij de eettafel passen, comfortabel zijn en een mooi design hebben. Denk niet alleen na over de kleur en de vorm van de stoel, maar ook over het materiaal. Eetkamerstoelen met fluwelen bekleding is ontzettend stijlvol, maar ook lastig schoon te maken. Met kleine kinderen in huis kun je wellicht beter kiezen voor een stoel van kunststof of bewerkt hout. Het is daarnaast erg mooi als het materiaal ergens anders terugkomt. Bijvoorbeeld in de vloer, de tafel, de accessoires of in de keuken. 

Praktische en stijlvolle verlichting

Praktische verlichting boven de eettafel is een echte must. Het is namelijk wel zo fijn als je duidelijk ziet wat er op je bord ligt. Kies voor een dimbare lamp om het ook als sfeerverlichting te gebruiken. Dit is iets gezelliger tijdens het dineren en borrelen. Zet de lamp op een felle stand als je de tafel gaat gebruiken om aan te studeren, werken of lezen. Besteed daarnaast aandacht aan de look van de verlichting. Pas de stijl aan op de rest van je interieur. 

Handige buffetkast

Vaak zitten de keukenkasten al helemaal vol met spullen. Een losse buffetkast voor je servies is daarom een handige toevoeging. Zo’n robuuste kast kan zowel een landelijke als een moderne uitstraling hebben. Door de etalage met glasdeurtjes kun je je mooiste borden en kopjes meteen gebruiken als decoratie. 

Gezellige tafeldecoratie

Als alle basis items in de eetkamer staan, kun je je gaan richten op de decoratie. Eigenlijk kun je allerlei soorten woonaccessoires op de tafel zetten. Denk aan een fleurige bos bloemen, een paar romantische kaarsen of een bijzonder beeldje.