MOETEN NEDERLANDSE SLOTENMAKERS GEREGULEERD WORDEN

Wat gebeurt er met ons vak en waar gaat het in de toekomst heen?

Op Facebook-groepen en slotenmakersforums zie ik de laatste tijd alleen maar berichten van echte lokale slotenmakers over nationale slotenmakersbedrijven. Foto’s van zeer slordig werk door nationale slotenmakers, facturen voor belachelijke bedragen die nationale slotenmakers aan nietsvermoedende klanten aanrekenen, reviews op sites zoals Trust Pilot over nationale slotenmakers die niet op tijd of helemaal niet aankomen. Het sturen van mensen zonder kennis van zaken die de klus niet kunnen klaren of die erin slagen een zeer eenvoudige klus te klaren en dan 5-6 keer in rekening brengen wat een echte lokale kerel zou hebben gevraagd.

MOETEN NEDERLANDSE SLOTENMAKERS GEREGULEERD WORDEN

Een paar weken geleden heb ik dit zelf meegemaakt. Ik ging op een vrijdagavond laat naar een klant die problemen had met een composietdeur. Een bekende nationale slotenmaker was geweest en had een Eurocilinder vervangen, terwijl het echte probleem in de versnellingsbak zat. Vertelde de klant dat alles was gerepareerd en toen raad eens wat? Twee dagen later was de versnellingsbak defect en zat de deur vast in de vergrendelde stand. De klant belde het oorspronkelijke bedrijf terug om te horen dat het nog eens £70 zou kosten om te komen kijken, terwijl het in feite hun schuld was dat dit was gebeurd, omdat ze onnodig het verkeerde onderdeel hadden vervangen en een fortuin in rekening brachten voor het voorrecht. Gelukkig besloot hij deze keer geen Adwords te gebruiken na zijn slechte ervaring en vond hij mijn lokale Slotenmaker Rumst bedrijf waar mensen tenminste tot op zekere hoogte gereguleerd zijn.

Het is nu nog makkelijker dan ooit voor nieuwe nationale slotenmakers om uit het niets op te komen en te beginnen met adverteren in elk gebied als gevolg van Google Adwords. Een Adwords account kan worden opgezet in zo weinig als 15 minuten en een advertentie live gaan. Wie bereid is het meeste geld te betalen verschijnt bovenaan in de zoekresultaten en lokale bedrijven hebben gewoon niet het soort fondsen om te kunnen concurreren met deze reuzen. In vervlogen tijden vóór het internet, toen papieren telefoongidsen nog de rage waren, kon dit tenminste maar één keer per jaar gebeuren. Een nieuw bedrijf moest wachten tot er een nieuwe gids uitkwam om te kunnen adverteren, wat betekende dat de toevloed van nieuwkomers toen veel langzamer was.

Dan hebben we nog opleidingscursussen.

Die bestonden niet echt tot een jaar of 10 geleden. De opkomst van opleidingscursussen is krankzinnig. Veel van deze cursussen bieden van 2 dagen tot 7 dagen met accreditatie. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat slotenmakerij een volledig ongereguleerde handel is in het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dat al deze accreditaties in slotenmakerij zoals NCFE en City And Guilds letterlijk het papier niet waard zijn waar ze op geschreven zijn. Veel van de opleiders zijn mislukte slotenmakers die nog niet zo lang geleden zelf een opleiding hebben gevolgd en weinig tot geen ervaring hebben als slotenmaker ter plaatse. Deze bedrijven stoten wekelijks enorme aantallen slotenmakers af die niet over de vaardigheden of ervaring beschikken om hun werk goed uit te voeren en die eigenlijk denken dat ze gekwalificeerd zijn in een vak dat geen kwalificaties heeft.

En waar gaan veel van deze pas opgeleide starters naartoe als ze beseffen hoe moeilijk het is om werk te vinden in zo’n concurrerende sector? Rechtstreeks in de armen van een nationaal slotenmakersbedrijf! Ze beginnen geld te verdienen voor andere bedrijven, die hun grote reclamebudgetten gebruiken om hoog in Google te komen en het publiek op te lichten en een schijntje betalen aan de pas opgeleide onervaren kerel, die nu zonder ervaring bij mensen thuis komt opdagen en te veel aanrekent aan klanten zodat ze hun kleine percentage van elke job kunnen opstrijken om te proberen hun brood te verdienen in de handel waarvan hen beloofd werd dat die hen rijk zou maken.

Wanneer ze er niet in slagen het als slotenmaker te maken, neemt iemand anders die net van een slotenmakersopleiding komt, hun plaats in en zo gaat de cirkel van rotzooi verder.

Dus wie is de schuldige?

De nationale bedrijven, de slotenmakersopleidingen, Google voor het toelaten van nationale bedrijven op hun lijsten of de regering voor het toelaten van ongereguleerde slotenmakers?

Persoonlijk denk ik dat het allemaal de schuld is van de regering omdat zij toestaat dat slotenmakers in Engeland een ongereguleerde handel zijn. Ik denk dat regulering van het beroep de meeste problemen in de sector in de kiem zou smoren.

Hoe zou dit worden geregeld?

Ik denk dat het niet voldoende zou zijn om alleen maar een soort vergunning te vragen. Nogmaals, degenen met het meeste geld, d.w.z. de nationale luchtvaartmaatschappijen, zouden ervan profiteren omdat het voor hen gemakkelijk zou zijn om voor een vergunning te betalen. Ik denk dat het naast een licentie/betaald lidmaatschap ook gebaseerd moet zijn op inspecties en tests. Inspecties en tests zouden betekenen dat alleen onderdanen die serieus zijn over het aanbieden van een goede service de moeite zouden nemen om door de rompslomp van het verkrijgen van een licentie te gaan. Opleidingscursussen zouden worden geïnspecteerd om na te gaan of zij de relevante vaardigheden onderwijzen en aan hoge normen voldoen en alle klusjesmannen zouden niet de moeite nemen om voor een licentie te betalen, zodat alleen serieuze slotenmakers zouden overblijven om het werk uit te voeren. Ik denk dat dit de sector enorm zou opschonen, wat zou betekenen dat er overal betere slotenmakers zouden zijn en dat het publiek niet zou worden afgezet door cowboys of onervaren slotenmakers.

In Amerika hebben slotenmakers al enige tijd een vergunning en van wat ik heb gelezen lijkt de sector daar op te schonen. Wie weet hoe lang het nog duurt voordat er in Engeland iets verandert. Zoals met de meeste dingen zal het waarschijnlijk eerst veel erger moeten worden voordat het beter wordt, maar hopelijk zien we op een dag een grote verandering ten goede.

Laat me weten wat je denkt in de reacties hieronder. Voel je vrij om dit artikel te delen op sociale media of deze post te hergebruiken op je eigen website, maar laat alsjeblieft alle links staan en link terug naar de slotenmakerswereld.